Je eigen kapsalon starten: 8 tips!
Heb jij je kappersopleiding afgerond en wil je liever voor jezelf aan de slag gaan, dan werken voor een baas in een bestaande kapsalon? Het starten van een eigen kapperszaak is een droom voor velen die starten aan de kappersopleiding. Wil en durf jij de stap te wagen, dan is een goede voorbereiding erg belangrijk om van je kapperszaak een succes te maken. Hieronder vind je acht tips daarvoor.
1. Bedenk wat jij wil
Allereerst is goed om voor jezelf na te denken over wat jij precies zou willen doen en hoe je jouw toekomstige onderneming ziet. Specifiek gericht op een bepaalde doelgroep zoals mannen, vrouwen of kinderen? Een trendy zaak of meer klassiek? Een budgetkapperszaak, waar mensen zich snel voor weinig geld kunnen laten knippen of juist een luxe salon waar je veel tijd besteed aan klanten? Bedenk voor je positionering als kapper en je eigen toekomstbeeld wat goed bij je zou passen.
2. Een echte salon openen, werken vanuit huis of starten als thuiskapper?
Tijdens de tweede stap ga je nadenken over je werkruimte. Een mooie salon openen is voor veel mensen het ideaalbeeld, maar vergt wel een flinke investering. Je kunt eventueel ook een salon overnemen. ANKO biedt een overzicht met te koop staande salons. Vaak is werken als thuiskapper of werken vanuit huis een eerste opstap naar een eigen kapsalon. Heb je een ruimte thuis die je kunt gebruiken dan moet je er natuurlijk geen problemen mee hebben dat je klanten thuis bij je komen. Ook kun je aan de slag als thuiskapper. Dit vraagt nog minder investeringen (al heb je wel een representatieve auto nodig), maar je bouwt ook minder snel een grote klantenkring op.
3. Een eigen salon of een franchise?
Wil je een eigen zaak openen, dan zijn er twee opties. Je kunt echt volledig voor jezelf beginnen, of een franchise openen. Een franchise van een bestaande keten openen heeft als voordelen dat je geen marktonderzoek hoeft te doen, je minder aan marketing hoeft te doen, omdat je je naamsbekendheid al hebt en je minder risico loopt. Je levert hiervoor wel vrijheid in.
4. Voer marktonderzoek uit
Vervolgens ga je uitzoeken waar en hoe jouw idee het meest succesvol zou kunnen worden. Dit omvat bijvoorbeeld een onderzoek naar concurrentie in de buurt waar je je wil vestigen. Zijn er al veel kappers? Richten zij zich op een bepaalde doelgroep of onderscheiden ze zich op een andere manier? Ook is het goed om na te gaan of de doelgroep waar je je op wil richten, ook daadwerkelijk veel woont in de buurt waar je je wil vestigen. Wees altijd realistisch en schets situaties niet te rooskleurig, want hier krijg je later spijt van.
5. Inschrijving bij de KvK
Als je een eigen kapperszaak begint, is het verplicht je onderneming in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft de gegevens vervolgens door aan de Belastingdienst. Lees je uitvoering in over de belastingregels voor ondernemers. Zo weet je wat je te wachten staat en waar je rekening mee moet houden. Vergeet bijvoorbeeld niet van financiële voordelen gebruik te maken zoals aftrekposten voor kappersbenodigdheden.
6. Bepaal je tarieven
Voordat je actief als kapper aan de slag gaat, moet je je tarieven vaststellen. Hierbij houd je rekening met diverse factoren. Bijvoorbeeld met tarieven van concurrerende kappers in de buurt, de kosten die je zelf maakt, de tijd die je besteed per klant en het soort dienst dat je levert. Zo kost een knipbeurt in een luxe salon in een stadscentrum meer dan een knipbeurt die je als thuiskapper uitvoert.
7. Een boekhouding opzetten
Iedere ondernemer in Nederland is verplicht een administratie bij te houden, en dit is natuurlijk ook erg gemakkelijk voor bijvoorbeeld je btw-aangifte. Dit geldt voor alle kappers, of ze nu een salon hebben, als thuiskapper werken of vanuit huis. Een boekhouding moet tenminste facturen van je inkoop en werk als kapper bevatten, bankafschriften en een urenregistratie. De urenregistratie is nodig om van bepaalde financiële voordelen als ondernemer gebruik te kunnen maken. Dit alles in eenvoudig vast te leggen in een boekhoudprogramma, zoals in het boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl. Dit boekhoudprogramma is voor starters de eerste 15 dagen gratis. Mooi meegenomen!
8. De benodigde verzekeringen afsluiten
Zodra je je kapperszaak hebt gestart en je echt aan het werk bent, is het raadzaam om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Als ondernemer loop je namelijk altijd risico. Zeker als je net gestart bent, heb je waarschijnlijk nog niet voldoende vermogen om de risico’s die je loopt zelf te kunnen betalen. Als je een salon hebt is het belangrijk om je je tegen waterschade te verzekeren, en een inventaris- en goederenverzekering te hebben in geval van diefstal. Met personeel in dienst mag een verzuimverzekering eigenlijk ook niet ontbreken. Werk je vanuit huis of als thuiskapper, dan worden tenminste een arbeidsongeschiktheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering aangeraden.